Over mij

Stoffenmarkt

Ik weet nog dat ik met mijn moeder altijd naar de stoffenmarkt ging in Rijssen om daar nieuwe stoffen te halen voor een outfit die zij voor me wilde naaien. Samen liepen we over de markt en zochten we bij modellen die we uit de Knip haalden stoffen die ik mooi vond. Ik zocht op kleur, dessin en op hoe de stoffen voelden. Ik vond het fantastisch dat ik kon dragen wat niemand anders droeg en koos ook vaak voor opvallende en bijzondere stoffen.

Eerste stappen richting mode.

Ik koos uiteindelijk heel impulsief, na een desillusie in een kapperszaak, voor de opleiding MBO mode en techniek in Almelo. Impulsief maar meteen raak. Ik raakte gefascineerd door de mogelijkheden en de techniek van kleding. Tijdens deze opleiding deed ik een stage in Antwerpen bij Anna Heylen, een Belgische ontwerpster met prachtige collecties op haar naam. Het werken en wonen in Antwerpen was een geweldige ervaring en wakkerde mijn ontdekkingslust aan. Tegelijkertijd merkte ik dat het hebben van een eigen label niet mijn keuze zou zijn. Ik miste daar nog iets in maar kon toen nog niet bepalen wat dit was.

Een jaar in Glasgow

Via een Europese wedstrijd tussen modeopleidingen is vijf landen kwam ik in contact met het Cardonald College in Glasgow. Hier volgde ik een jaar lang een opleiding in het vormgeven van stoffen voor mode en interieur. Ik leerde ambachtelijke stofbewerkingstechnieken zoals borduursteken, zeefdrukken en applicaties. Tegelijkertijd deed ik weer ervaring op in het wonen in een ander land en heb ik een fantastisch jaar gehad in Glasgow. Maar toen ik de keuze kreeg om in Engeland/Schotland nog 3 jaar te blijven studeren koos ik er toch voor om op een Nederlandse kunstacademie toelating te doen.

Mode in Afrika

Ik werd toegelaten op de HKU waar ik mijn bachelor heb behaald voor Modevormgeving. Ik wilde graag nog meer zien van de wereld en kreeg daarvoor de kans tijdens een stage in Kaapstad. Ik koos heel bewust voor Zuid-Afrika. Ik wilde daar stage lopen om de industrie te zien, om het land te ontdekken maar vooral ook omdat ik met de vraag rondliep of ik de combinatie kon gaan maken tussen mode en ontwikkelingswerk.
Vlak na de stage mocht ik door naar Ghana, lesgeven aan de Accra Polytechnic. Ik ontdekte dat ik van lesgeven een enorme boost kreeg. Ik gaf met vier klasgenoten les aan een klas van 80 modestudenten. Zij volgden een maand lang een door ons uitgezet lesplan met als eindresultaat een collectie die op een voor hun totaal nieuwe manier vormgegeven was. Wat een ervaring!

Mode en educatie

Na mijn afstuderen ben ik de Beroepskunstenaar in de klas opleiding gaan volgen. Ik wilde graag meer leren over lesgeven. Deze opleiding was een schot in de roos, inmiddels ben ik als freelancer druk met allerlei projecten rondom vormgeving en mode op scholen en daarbuiten. Tijdens dit werk ontdekte ik mijn lol in het ontwikkelen, organiseren en uitvoeren van projecten. Dit resulteerde uiteindelijk in Stichting Kopa, een organisatie die ik samen met Manja Eland leid en waarmee we educatieve projecten uitvoeren.

Het Huis van de Vlinders

In 2011 begon ik mijn werk voor Het Huis van de Vlinders. Een sociale en duurzame onderneming in Utrecht. Na mijn afstuderen waren dit de eerste serieuze stappen om het vormgeven weer op te pakken naast de kunsteducatieve projecten. Ik herontdekte weer hoe ik kon genieten van producten ontwerpen. Ze maken en het eindresultaat in handen hebben. Helaas is het Huis van de Vlinders inmiddels gestopt. Ik ga nu onderzoeken op welke manier ik zelf verder kan gaan met het vormgeven van producten.

CV en overige informatie

CV_LindaRosink

Wil je op de hoogte blijven, vul dan hieronder je gegevens is:

This MailChimp shortcode is now deprecated. Please insert the new shortcode to display this form.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *